Dekkers.reismee.nl

Met de Morgan door Frankrijk, Dijon

Het paars-rood verhaal klopt. Ik voel me helemaal thuis hier. Boven het bed een schilderij met bloemen in die kleuren, een rood dekbed, rode lopers en vloerkleden in de gang en in de ontbijtruimte.

Paarse tafelkleden en opsmuk. Echt zĂł apart. Kijk, natuurlijk is en blijft die combi schitterend. Niet voor niets noemen wij als Red Hatters ons zelf Kroonjuwelen. Het zijn de diepe kleuren die die warme uitstraling hebben. Mooi hoor!


Het ontbijt met zelfgemaakte producten is een fijn begin van de dag. Dit hotel is een absolute aanrader.

Oogt op het eerste gezicht oubollig maar het is van alle gemakken voorzien.

En Dave, hier mag je vissen!


Wat mij betreft staat deze reis in het teken van SFEER.

We zijn redelijk Francofiel en hebben al veel gezien. Nu eens tijd nemen om te relaxen in dit mooie land en genieten van alles wat zo op ons pad komt.


We slingeren achter TomTom aan over mooie weggetjes. Opeens stuurt hij ons een boerenerf op waar het rook naar ingekuild voer. Een mega groot machien met een schep kwam op ons af. Hans is nog nooit zo vlug gekeerd. Wegwezen!

10 minuten later kwamen we er nog een keer langs, bukken!!! “Dit zijn geen grapjes TomTom”


De zon schijnt heerlijk op ons bolletje, dit is het weertje dat past in deze omgeving. Daar worden we blij van. De verwachting is 30 graden. Dat betekent blijven rijden.


Opeens een hoop getoeter. Een koelwagen stopt voor een huis en een paar dorpelingen komen met een portemonnee aangesneld. De service van het thuisbezorgen.


Dwars door Bar Le Duc


We rijden door de vallei van de Marne. Een stuk zelfs pal langs de Marne, prachtig! Een tegemoetkomende jogger wees ons erop dat we op een fietspad reden. “Allee, we komen van de provincie ee” Geen bord gezien wel een mooi stuk natuur.


We rijden lang door het gebied van de Zonnebloemen, zover je kijken kunt. We hebben genoeg voorstellingsvermogen om te beseffen dat het hier een maandje geleden een fantastisch schouwspel geweest moet zijn. Ansichtkaart plaatjes. De bloemen zijn nu aan het eind van hun latijn en laten hun kopjes hangen. Binnenkort in de olie.


Vandaag naar Dijon, mosterd, schiet als eerste door mijn hoofd.

We hebben een hotel, lekker centraal en met een parking, uitgezocht.

Om 15.40 checken we in en zijn verheugd over de mooie rustige kamer. Overal in het hotel hangt kunst in zware antieke lijsten. Bij nader inzien zijn het foto’s, afgedrukt op glanzend papier.


Dijon is een stad om in rond te dwalen, langs de talloze patriciërshuizen, waarvan vele met gracieuze binnenhoven, langs winkeltjes en over pleintjes. De lange winkelstraat, Rue de la Liberté en een deel van de zijstraten zijn autovrij zodat het daar plezierig wandelen en winkelen is.


Op het Palais des Ducs de Bourgogne, het voormalige hertogelijke paleis strijken wij neer voor een wijntje. Het is lang geleden dat we zo genoten hebben van het straatbeeld. Voorbijtrekkende mensen, waar komen ze vandaan en waar gaan ze naartoe? Fonteinen waar kinderen heerlijk doorheen rennen.


Een deel van het paleiscomplex is stadhuis, maar het grootste deel biedt plaats aan het Musée des Beaux Arts. Qua collectie na het Louvre in Parijs het belangrijkste museum van Frankrijk.


De straat buigt naar links en zo staan we weldra voor deÉglise Notre Dame. Deze kerk is ontegenzeggelijk Ă©Ă©n van de belangrijkste bouwwerken van de Bourgondische Gotiek, gebouwd tussen 1229 en 1250.


In het interieur komt het principe van de Bourgondische Gotiek naar voren. In de kapel rechts van het koor staat de 12e eeuwse 'Vierge Noire', een zwart houten Mariabeeld.


Achter de Église Notre Dame lopen we deRue de la Chouette(Uilstraat) in. Op een pilaar van de kerk in deze straat voor je de huizen passeert, herken je een uil: na het strelen van het beeldje met je linkerhand mag je een wens doen. We hebben er een paar keer over gestreken, nu we hier zijn, laten we deze kans niet liggen.


Leuk in Dijon is wel dat je een stadswandeling kunt doen door het volgen van koperen uiltjes In het plaveisel.


In het hart van het historisch centrum vind je de markt van Les Halles. Daar gaan we op af. Het loopt tegen etenstijd. ‘Open op Dinsdag en vrijdag en zaterdag’. OkĂ©, dat lukt dus niet. Hans en ik hebben afzonderlijk van elkaar online een restaurant uitgezocht waar we graag zouden willen eten. Ik ‘Le piano qui fume’, de Piano die rookt, hier zouden de Dijonners eten. En Hans DZ Envies.

We besluiten er langs te lopen en wat ons het meest aanspreekt kiezen we.

Bij Des Halles vinden we DZ Envies. Geloof het of niet, er hangt een brief op de ramen. ‘Wegens hoge uitzondering voor Ă©Ă©n dag gesloten wegens technische problemen’.

Zo, de keuze is gemaakt, een eindje trippelen nu naar die rokende piano. Opvallend veel kappers in deze straat, wel fijn voor als je een kapper zoekt. Wij vinden daartussen mijn restaurant. ‘Open vanaf donderdag’. Hoe krijgen we het bedacht in deze Bourgondische stad!

Terug naar de straatjes bij Des Halles dan maar. Wat een feest hier, zoveel jonge mensen en zo relaxt. Specialiteiten uit Dijon zijn; risotto met champions en Parmezaanse kaas, bƓuf bourguignon of 'escargots à la Bourgogne. Niet moeilijk kiezen, wij vinden dit allemaal lekker. Mooi flesje wijn erbij en heerlijk genieten.

Nooit geweten dat Dijon zo’n mooie gezellige stad is.


We lopen een klein stukje en gaan voldaan slapen.



Reacties

Reacties

Lineke

Tres, tres bonne!!?

Gilbert en Els

Wat een heerlijk verhaal weer. Dank Els! Leuk om te lezen ‘s morgens in de caravan. Wij steken zo meteen de Spaanse grens over. Geniet van jullie reis!

Toos en Ad

Als je het zo lyrisch beschrijft moeten we beslist een keertje Dijon bezoeken
Jullie hebben weer genoten van het echte Franse leven en het maar weer eens mooi beschreven Chapeau.!!!

Renee Ketelaar

Wat heerlijk om steden aan te doen die je alleen van naam kent, en van de mosterd en die dan parels blijken te zijn.
Het was weer genieten.

Peter & Erika

Het was weer heerlijk wakker worden bij een bakje koffie onder de Spaanse ? en samen met weer een mooi verhaal. ?

Teddy

Was weer heel fijn je verhaaltje te lezen over het prachtige Frankrijk weer genoten
Geniet verder op jullie reis en ik kijk nu al uit naar t vervolg

Ineke en Kees

Wat een mooi verhaal weer.
In gedachten zie ik jullie al rijden, jij Els met je hoedje ? en Hans met zijn pet ?.
Slingerend door het landschap en struinend door de straatjes met regelmatig een stop voor de innerlijke mens?? is dit goed vol te houden. Zeker met dat mooie weer.?
Telkens weer op zoek naar de mooie pareltjes van het landschap en de cultuur. En
..Hans weet ze altijd nog te vinden ook.
Leuk dat wij het mee mogen beleven.
Groetjes, Ineke

Karel

Ja Els, heel herkenbaar,
alsof we er zelf doorheen rijden/lopen,
bedankt ! En

Marianne

Ik ben er maar eens voor gaan zitten in de tuin met een wijntje. Hier ook prachtig weer gelukkig. Lekker lang buiten zitten, zolang het nog kan.
Wat een feest om weer mee te mogen reizen op afstand. Uit ervaring weten wij wat een fantastische reizen jullie altijd weer bedenken en uitvoeren.
Veel plezier, lekker genieten en wat beschrijf je het weer boeiend Elsje. Liefs van ons beiden.

Marianne

Ik schreef dit bericht gisteravond en heb het nu net verzonden, ik zit nog niet om 11 uur in de ochtend met een wijntje hoor. ?

Keesenmia@gmail.com

Wat een dag overvol ,maar buitengewoon apart ,vooral op zoek naar een restaurant een belevenis

Atske

Het is weer genieten Els en Hans om met jullie mee te lopen door de stad . En het op zoek gaan naar net dat ene restaurant 



Fijne dag , wij genieten hier nog even ook van het mooie weer !! Xx

Sandrina

Toch wel beetje jaloers hoor klinkt allemaal zo geweldig zo lekker Bourgondisch. En dan lekker in de oldtimer heerlijk!! Zelf dit jaar wegens nieuwe heup nog niet weggeweest met het autootje ?jullie lekker doorgaan met genieten dan genieten wij lekker mee door jullie mooie verhalen??

Rita

Heerlijk om weer lekker met jullie mee te reizen. Kan voor ons niet op?
Nederland is mooi,maar als ik jullie verhaal lees trekt Frankrijk weer met de mooie plaatsjes. Enfin voor volgend jaar. Nu lekker genieten van jullie mooie reis. ?‍♀

HĂ©lĂšne

Wat leuk jullie verhalen weer te lezen.
Els je verhalen lezen als een boek.
Ben benieuwd naar de rest van jullie avonturen. Geniet ervan.
Lieve groetjes hélÚne

Atie

Leuk om te lezen en hoe jullie keuze voor een restaurant opgelost word?

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!